To najprostsze jajka faszerowane na świąteczny stół. Farsz zrobisz z trzech składników
Jajka to charakterystyczny produkt świąt wielkanocnych. To dlatego, że symbolizują zmartwychwstanie i nowe życie. Nie może więc zabraknąć ich w czasie uroczystego śniadania. A w jaki sposób je podać? Możliwości jest całe mnóstwo, ja jednak zawsze wybieram te najłatwiejsze. Przy wielu zadaniach do wykonania, które czekają na mnie w tym czasie, wolę postawić na coś prostego, smacznego i sprawdzonego.
Jak można zrobić jajka faszerowane?
Określenie „jajka faszerowane” w wielu domach zarezerwowane jest dla jednej, specyficznej potrawy. Robi się ją z jaj ugotowanych na twardo, które przekrawa się wraz ze skorupkami na połowę, a potem wyciąga ich zawartość i miesza ją z pieczarkami podsmażonymi z cebulką. Potem masą napełnia się skorupki, panieruje w tartej bułce i smaży na złoty kolor.
Wiele osób jajkami faszerowanymi nazywa wszelkie jajka, które napełniono farszem. Może on mieć postać sałatki lub kremowej pasty. Farsz może być wymieszany z żółtkiem i nałożony w jego miejsce lub może pełnić rolę dekoracji przekrojonych na pół jaj.
Jak przygotować jajka faszerowane szynką?
Jajka faszerowane szynką to potrawa, z której przygotowaniem poradzi sobie każdy. Nie trzeba tu wyciągać żółtek z ugotowanych jaj, a jedynie przygotować prostą, smaczną sałatkę, którą dekoruje się połówki jaj. Przyrządzenie całości trwa dosłownie 10 minut, co w połączeniu z 10 minutami gotowania jaj na twardo daje nam łącznie 20 minut, których potrzebujemy na przygotowanie tej przekąski od zera.
Przepis: Jajka faszerowane szynką
Jajka gotowane na twardo dekorowane sałatką z szynki
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 90 w każdej porcji
Składniki
- 5 jajek
- 5 plasterków szynki gotowanej
- szczypiorek
- 2 łyżki majonezu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie jajekJajka ugotuj na twardo. Wystudź je, obierz ze skorupek, każde przekrój wzdłuż na połowę.
- Przygotowanie sałatkiPlasterki szynki drobno pokrój. Wymieszaj z posiekanym szczypiorkiem i majonezem (możesz dodać 1 łyżkę majonezu i 1 łyżkę jogurtu naturalnego), dopraw solą i pieprzem.
- Dekorowanie jajPołówki jaj ułóż na półmisku przekrojem do góry. Na każde jajko wyłóż trochę przygotowanej sałatki z szynki. Całość możesz posypać dodatkową porcją posiekanego szczypiorku.
Inny sposób na jajka faszerowane szynką?
Choć mój sposób na jajka faszerowane szynką przewiduje wyłożenie farszu na połówki jaj, to potrawę tę można też przygotować inaczej. Modyfikacja polega na wyjęciu z połówek przekrojonych, ugotowanych jaj żółtek i dodaniu ich do szynkowej sałatki. W ten sposób sałatka będzie bardziej kremowa i w każdej porcji będzie jej więcej.